Slovenska prosveta

Dogodki

  Finžgarjev dom
  Opčine (TS), Dunajska cesta / Strada per Vienna 35

  Društvo slovenskih izobražencev


  54. ŠTUDIJSKI DNEVI

  DRAGA 2019

  Park Finžgarjevega doma, Dunajska cesta 35

  Petek, 30. avgusta 2019

  Ob 16.30: Andreja Duhovnik

  GOVORIM – GOVORIMO SLOVENSKO, ZAVEDANJE IZBIRE IN RAZUMEVANJE ODLOČITEV

  Na zahodnem robu Primorske se posameznik in skupnost v italijanskem okolju raznoliko prepoznavajo v slovenskem jeziku in slovenski kulturi, v najširšem pomenu te besede kot kulture bivanja.

  Kako se kot posamezni govorec zavedamo izbire za slovenščino in kako kot skupnost razumemo odločitve, ko želimo polno živeti svoje slovenstvo?

  Komu je namenjena slovenska šola in kako v šoli s slovenskim učnim jezikom na Tržaškem in Goriškem ter na dvojezični šoli v Špetru razvijati modele učenja in poučevanja za vse otroke, učence in dijake, ki jim je slovenščina prvi, drugi ali tuji učni jezik?

  Ob 19.00: Predvajanje dokumentarno-igranega filma Karmela v režiji Marka Sosiča (Slo, 2019)

  Sobota, 31. avgusta 2019

  Ob 16.30: ddr. Evgen Bavčar

  SLOVENSTVO IN EVROPA

  Predavatelj bo razmišljal o slovenski narodni in kulturni identiteti skozi težke eksistenčne preizkušnje. Glede na aktualna dogajanja in dileme bo ob tem izpostavil vprašanje, kdaj bomo v globalnem svetu resnično lahko govorili v lastnem imenu v skladu z našim enkratnim zgodovinskim, kulturnim in identitetnim izkustvom.

  Nedelja, 1. septembra 2019

  Ob 9.00: sveta maša za udeležence Drage

  Ob 10.30: Božo Rustja

  UPANJE ČLOVEKA IN KRISTJANA SREDI NASPROTIJ DANAŠNJEGA ČASA

  Sodobni človek se zlahka znajde v bivanjski krizi. Veliko stvari mu vliva zaskrbljenost: migracije, ekološki in demografski problemi … Tudi kristjan je lahko zaskrbljen: pedofilski škandali, nasprotovanje papežu Frančišku v Cerkvi sami, vse bolj prazne cerkve na stari celini, nasprotovanje Cerkvi, neodzivnost mnogih v Cerkvi na probleme v družbi … In vendar lahko kristjan sredi nasprotij današnjega časa najde temelje svojemu upanju v bogatem krščanskem sporočilu, ki je oblikovalo našo civilizacijo, še posebej naš narod.

  Ob 15.30: Slovesna izročitev 8. Peterlinove nagrade.

  Ob 16.00: dr. Ernest Petrič

  PROBLEMI IN ODPRTA VPRAŠANJA SLOVENIJE PO NEODVISNOSTI

  Izhodišče razmišljanja bodo problemi polpretekle dobe in aktualnosti, začenši s tistimi, ki jih je Slovenija podedovala iz razvoja po letu 1991. V ospredju bodo posebej tisti, ki jih je Slovenija po osamosvojitvi uspela urediti, kakor tudi ostali, ki jo še bremenijo. Sledili bodo problemi novejšega časa, ki so dejansko nastali pri nas pa tudi širše v Evropi in svetu in so se pojavili po osamosvojitvi ter zavirajo naš razvoj na družbenem, političnem, gospodarskem in kulturnem področju. Drugače rečeno, kaj so problemi, ki zavirajo razvoj naše domovine. Vsaj v nekaterih pogledih bo razmišljanje skušalo nakazati pot nadaljnjega razvoja doma pa tudi Evrope in njenega položaja v sodobnem svetu.

  BILTEN
  Finžgarjev dom
  Opčine (TS), Dunajska cesta / Strada per Vienna 35

  Vesela pomlad


  40 ZVEZDE POMLADI

  vabljeni na proslavo ob 40 letnici otroškega in mladinskega pevskega zbora

  VESELA POMLAD

  6. september, park Finžgarjevega doma na Opčinah, ob 20.00

  DM+


   IZOBRAŽEVALNI TEČAJ ZA MLADE KULTURNE DELAVCE

  OD 13. DO 15. SEPTEMBRA

   

  Od petka 13. do nedelje 15. septembra bo v Žabnicah potekalo tridnevno izobraževanje za mlade kulturne delavce DevelopMent. Po lanski uspešni izkušnji v Lužnicah, ravno tako v Kanalski dolini, bodo tudi letos dijaki in študentje s Tržaške, Goriške, Videmske in Koroške spoznavali kulturo organizacije, prvine strateškega načrtovanja, identifikacijo vrednot, poslanstva in vizije posameznih društev. Poglobili se bodo tudi v projektno načrtovanje, od razčlenitve budgeta do pomena monitoringa ter končnih  evalvacij. Razpoložljivih mest je 40. 

  Na brezplačni tečaj in sicer na naslov sites.google.com/view/dmplus/home se lahko do 20. avgusta prijavijo tako lanski udeleženci, ki bodo koristili nadaljevalni program kot tudi novi, katerim bomo ponudili začetniški program. 

  DEVELOPMENT 2019 bodo vodili izkušeni trenerji Mladinskega sveta Slovenije in sicer Matej Likar, Nina Debevec, Maja Drobne in Borut Cink. Ob zaključku tečaja sta predvidena tudi daljši intervju in debata z generalnim konzulom Republike Slovenije v Trstu Vojkom Volkom na temo mednarodnega prava, diplomatskih odnosov med Italijo in Slovenijo in naše narodne manjšine z matično domovino. 

  Prijave sprejema tudi Slovenska prosveta od ponedeljka do četrtka, od 8.00 do 13.00 ali po dogovoru v popoldanskih urah.