BOŽO RUSTJA

Božo Rustja je duhovnik v koprski škofiji, publicist, pisatelj in urednik. Rodil se je 1. julija 1963. Diplomiral je leta 1988 na Teološki Fakulteti v Ljubljan z nalogo Versko-teološka misel Alojza Rebule. Sledil je podiplomski študij na Gregoriani, kjer je pri p. Marku Ivanu Rupniku naredil magisterij na Fakulteti za misiologijo in medverske (interreligiozne) študije ter istočasno na Institutu za družbeno komunikacijo končal interdisciplinarni študij komunikologije, izpopolnjeval se je v Londonu, Švici (Freiburg) in Franciji (Lyon).

Od leta 1990 je pri Ognjišču, ki ga vodi in urejuje. Odgovoren je tudi za tiskovni urad koprske škofije.

Na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani od leta 1998 predava in vodi seminar o množični komunikaciji ter samostojni seminar o etiki v množičnih občilih tako v Ljubljani kot na oddelku v Mariboru. V strokovno publicističnem delu se posveča predvsem proučevanju medijev v odnosu do Cerkve, etično-moralni dimenziji medijev, demokratizaciji medijev, interpretaciji cerkvenih dokumentov in stališč Cerkve do javnih občil.

Je avtor številnih publikacij verske in vzgojne vsebine (Sporočam veselo novico, Drobne zgodbe za dušo so postale uspešnice in prikazujejo praktičen način komuniciranja v današnji družbi, razmišljanja ob nedeljskih evangelijih Tvoje obličje iščem), knjig za otroke (Krstni in Prvoobhajanski album, Sveti angel, varuh moj, Miklavž piškote peče, Moje prve molitve, Miklavževi škornji). Razlaga bogoslužnih znamenj Kruh in vino smo prinesli. V knjigi Izziv sodobnih medijev, ki je izšla leta 2009, so zbrani članki, ki govorijo o značilnosti (sodobnih in »klasičnih«) medijev, pomenu le-teh v življenju sodobnega vernega in neverujočega človeka. Leta 20013 je izšla knjiga Petrova pot, ki na poljuden način bralcem približuje Sveto pismo.