Odbor literarne nagrade "Vstajenje"

Ponedeljek, 9. april 2018, ob 20:30

Peterlinova dvorana
Trst/Trieste, ul. / via Donizetti 3

55. LITERARNA NAGRADA VSTAJENJE ZA LETO 2017

 

Dne 27. marec 2018 se je sestala na sedežu Slovenske prosvete v Donizettijevi ulici 3 v Trstu komisija literarne nagrade »Vstajenje« v sestavi prof. Lojzka Bratuž, prof. Robert Petaros, prof. Zora Tavčar, prof. Diomira Fabjan Bajc, prof. Neva Zaghet, prof. Magda Jevnikar in urednik Marij Maver.

Iz lanske izvirne knjižne bere je komisija pregledala 29 del zamejskih in zdomskih avtorjev z letnico 2017. Odločila je, da nagrado Vstajenje prejme Lučka Peterlin Susič za mladinsko delo Mali gledališki vrtiljak, ki je izšlo pri GMD z letnico 2017, in za življenjsko delo.

Avtorica Lučka Peterlin Susič je vse svoje življenje posvetila mladinski literaturi in gledališču. Napisala je zelo veliko igric za radio in oder, je tudi mentorica mnogih mladinskih igralskih skupin, za katere je ustvarila veliko izvirnih tekstov, ki jih je tudi sama režirala. Knjiga Mali gledališki vrtiljak z ilustracijami Mateja Susiča je izšla ob 70-letnici revije Pastirček. V knjigi je zbranih pet prizorčkov za razne priložnosti.

Svoje navdušenje je znala prenesti tudi na mlade, s katerimi je pripravila celo vrsto predstav. Za marsikoga je bilo srečanje z Lučko Peterlin Susič prava šola in vabilo v gledališki svet. Nekateri so se iz ljubezni do gledališča celo odločili za to poklicno pot.

Trst, 27. marca 2018

Denarno nagrado je prispevala ZADRUŽNA KRAŠKA BANKA z Opčin.

Svečana podelitev nagrade bo v ponedeljek, 9. aprila 2018 ob 20.30 v Peterlinovi dvorani v Trstu, Donizettijeva ulica 3.