Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst

Vse najboljše, Pesem mladih

Nedelja, 15. maj 2022, ob 17:00

Predstavitev jubilejnega dokumentarca in pevski nastop petih otroških in mladinskih zborov v Občinskem gledališču F. Prešeren v Boljuncu. Scenarij in režija: Patrizia Jurinčič Finžgar.  Predstavitev bo obogatilo petje petih otroških zborov: Glasbena kambrca, otroški zbor in mladinska skupina Fran Venturini, Mini opz Glasbene matice in otroški zbor OŠ P. Voranc.

Pesem mladih je največja in najbolj priljubljena revija otroških in mladinskih pevskih zborov na Tržaškem. Na stotine otrok je zapelo na tem odru in je tudi kasneje ohranilo spomin na to doživetje, na pomemben nastop pred številno publiko, na srečanje z mnogimi drugimi malimi pevci, na krofe, ki so jih organizatorji po tradiciji delili ob izhodu iz dvorane. Revija je stalnica v vsakoletnem koledarju dejavnosti vsakega tržaškega zbora od leta 1971 do danes. Žal pa sta na zlatem seznamu zmanjkali dve izvedbi, saj je pandemija močno prizadela dejavnost zborov in je dejansko onemogočila izvedbo masovnih pevskih revij.

Ko so pri Zvezi cerkvenih pevskih zborov Trst začeli razmišljati, kako bi obeležili 50-letnico Pesmi mladih, je nastala zamisel o dokumentarnem filmu. Ker so se k temu sredstvu v teh mesecih zatekli dejansko vsi, ki so imeli jubilej, so organizatorji iskali neko izvirnost v vsebini samega dokumentarca in so jo s pomočjo scenaristke in režiserke Patrizie Jurinčič Finžgar našli v rojstnodnevnem prazniku. Scenarij izhaja iz dveh glavnih iztočnic: omenjeno praznovanje v otroškem, razposajenem duhu, in dejstvo, da je veliko danes uveljavljenih osebnosti kulturne, gospodarske in športne scene sodelovalo pri tej reviji. Skupinica otrok se je tako odpravila v tržaški Kulturni dom (ki je bil velikokrat prestižni sedež revije) in tam z igricami ter seveda z obvezno torto praznovala rojstni dan revije Pesem mladih. Oglasijo se tudi nekateri pričevalci: športnica Martina Bearzi, podjetnica Marta Fabris, igralka Lara Komar, zdravstvenik Matej Kos, glasbenik Stojan Kuret, podjetnik Fabio Pahor, duhovnik Franc Pohajač, upokojena učiteljica Ljuba Smotlak, operni pevec Alessandro Svab in novinar Marko Tavčar so v svojih posegih obudili spomine na doživljanje otroškega zborovskega petja ter na nastope ali organizacijo same revije. Nekaj dragocenih video-posnetkov in slik iz arhivov deželnega sedeža RAI in Zveze cerkvenih pevskih zborov dopolnjuje polurni dokumentarni film, ki sta ga posnela Alex Purič in Marco Kandut. Za montažo je poskrbel Alex Purič. Pesmi mladih je svoj glas posodila tržaška igralka Lučka Počkaj, grafično podobo si je zamislila Neža Kravos, pri projektu je še sodelovala Marija Brecelj.