Draga 2022

Petek, 2. september 2022

16:30

Predavatelji:

»Če ti v srcu ne gori močan ogenj, nima smisla poskušati.« (D. Karnazes)

V težkih časih smo si zadali izziv, da spregovorimo o različnih zelo uspešnih zgodbah, ki so mogoče predvsem zaradi vrednot, na podlagi katerih so se porodile. Pogovor o vrednotah, ki smo jim zavezani, o idejah in načinih njihove uresničitve, pogovor o posameznikih, ki stremijo po boljšem, o sredinah, ki so te ideje in zamisli znale sprejeti za svoje in jih udejanjiti. Pogovor o sintezi realizma in optimizma.

Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja

 

20:30

Po sledeh fatamorgane

Predvajanje igrano dokumentarnega filma o Marici Nadlišek Bartol po scenariju Eveline Umek, v režiji Magde Lapajne in z Lučko Počkaj v glavni vlogi.

Sobota, 3. september 2022

10:00

DRAG-APP MLADIH, ali kako družbena omrežja oblikujejo naša življenja

DRAGA MLADIH

Okrogla miza: Maja Sedmak Cvelbar, dr. Andrej Flogie in Klemen Ban.

16:30

Predavatelj:

Slovenski razkol včeraj in danes

Gre za iskanje odgovorov na najbolj zahtevna vprašanja naše polpretekle zgodovine, ki segajo tudi v današnji čas: kako in zakaj se je slovenski narod med drugo svetovno vojno razklal, zakaj se delitve še poglabljajo, kje so poti in zgledi, da bomo to presegli ter zaživeli kot enoten narod, pripravljen na izzive negotove prihodnosti. Možina bo predstavil tudi dokumente, grafične prikaze in druge izsledke iz svoje prodorne monografije Slovenski razkol.

 

Sledi

Hommage Borisu Pahorju

Nedelja, 4. september 2022

09:00

Sveta maša, somaševanje bo vodil dr. Janez Juhant

10:30

Predavatelj:

Slovenski kristjan pred moralnimi izzivi kriznih razmer

Danes gre za vrednotno krizo: več ali manj so bili in smo ljudje prepričani o temeljnih vrednotah, a problem je usposobljenost živeti iz/v vrednot/ah, tudi pri kristjanih. Zgled so osebe, ki so brezpogojno sledile vrednotam v pokončnosti in zvestobi. Rod Dreher meni, da je vse manj razlik med življenjem krščanskih in ateističnih družin. V knjigi  Ne živite od laži, ki je kritika “mehkega totalitarizma”, niza zglede p. Tomislava Kolakovića  in drugih disidentov Češkoslovaške, Poljske, ki so kljubovali režimu, kot pri nas v revoluciji Lambert Ehrlich idr., da bi ohranili človeško in krščansko dostojanstvo. V družinah in skupnostih so odločno in zavzeto branili krščanske vrednote. Kljubovati »mehkemu totalitarizmu« je danes za kristjane in demokrate ključni izziv, če nočemo živeti v laži.

16:00

Predavatelja:

Leto 2022, EU na globalni geopolitični šahovnici: strategije in perspektive

Kot je bilo pričakovati, je Evropa v novem primežu. Potem ko so pred covidom evropske države doživljale izjemno rast, smo v zadnjih treh letih priča sosledju negativnih okoliščin, ki so staro celino močno dotolkle. Najprej so bili to covid in stroge omejitve za vse gospodarstvenike. Ko je že zgledalo, da bo s pojenjanjem pandemije Evropa le dobila nov veter v jadra, so zazvonili prvi alarmni zvonci inflacije, ki so v zadnjem obdobju posebej zaskrbljujoči. Konec februarja je zaradi ruske agresije na Ukrajino Evropa doživela nov šok, ki izrisuje na geopolitični šahovnici stare celine povsem nova ravnovesja. Vse to je perspektiva prihodnosti, s katero se bo morala EU ukvarjati.

15:30

Slovesna podelitev 11. Peterlinove nagrade