Draga 2023

Petek, 1. september 2023

16:30

Predavatelj:

Kakšno bratstvo je mogoče?

Pogovor z novim tržaškim škofom msgr. Enricom Trevisijem bo skušal odgovoriti na vprašanje, kako lahko kristjani na podlagi evangeljskega sporočila Odrešenja odgovarjajo na številne izzive in protislovja, pred katerimi stoji danes človeštvo, od globalizacije in problematike migracij preko ponovnega vzpona nacionalizmov pa vse do pandemij, podnebne krize in vse hujših in nevarnih vojnih žarišč. V ospredju pogovora bodo tudi dileme, pred katerimi se večkrat znajdejo kristjani, ko se v javnem življenju soočajo z moralno spornimi izbirami na eni strani in politično instrtumentalizacijo krščanskega nauka na drugi. Posebna pozornost bo namenjena poskusu, da bi h krajevni stvarnosti, za katero je značilno sobivanje dveh narodov in jezikov, pristopali v luči vrednote bratstva, za katero se zavzema papež Frančišek.

Poskrbljeno bo za simultano prevajanje.

20:00

Koncert vokalne skupine Vikra

Ustanovitev vokalne skupine VIKRA sega v leto 2014, ko se je v prostorih Glasbene matice v Trstu, na pobudo dirigentke Petre Grassi, zbrala skupina navdušenih deklet (od Vipave do Krasa), ki jih je povezovala ljubezen do lepo odpete slovenske besede. Dirigentka Petra Grassi je večkratna zmagovalka na mnogih mednarodnih dirigentskih in zborovskih tekmovanjih po Evropi. Njen okus za vrhunsko glasbo postavlja VIKRO med najvidnejše in zagotovo najbolj posebne vokalne sestave tako na slovenskih tleh kot tudi na širšem področju Furlanije – Julijske krajine. Posebnost VIKRE je, da jo sestavlja več ženskih glasov in le dva tenorja ter da so skladbe, ki jih izvaja, namenjene izključno ženskim glasovom.

Zbor leta 2022 postane komorni zbor in osvoji Grand Prix na 59. mednarodnem zborovskem tekmovanju »Seghizzi«, skupaj s prvimi nagradami v kategorijah renesančna glasba, romantična glasba in sodobna glasba ter s posebnimi nagradami za najboljšega dirigenta, za najboljšo komorno skupino in za glasbeni program večje umetniške globine. Istega leta manjša zasedba pri VIKRI sodeluje pri projektu Pinacoteca di Brera, pri čemer posname opero Fischreise skladatelja Andrea Melisa, povzeto po otroški knjigi Toma Seidmanna-Freuda. Pevci VIKRE so redno izbrani po opravljenih avdicijah kot člani v najbolj pomembnih nacionalnih in mednarodnih projektih mladinskih pevskih zborov. 27. maja 2023 je VIKRA nastopila s celovečernim koncertom v Opernem gledališču Verdi, ki je bil posvečen Borisu Pahorju. O vrhunskem izvajanju vokalne skupine pričajo tudi druge nagrade s številnih zborovskih tekmovanj.

Sobota, 2. september 2023

10:00

Predavatelji:

DRAG-AI: Česa umetna inteligenca še ne ve?

DRAGA MLADIH

Okrogla miza o umetni inteligenci z vsemi njenimi prednostmi in pastmi. S pomočjo uglednih gostov bodo mladi odkrivali, kaj danes vemo o umetni inteligenci in na katerih področjih nam lahko pomaga. Spregovorili bodo tudi o umetni inteligenci v šolstvu, kako bo umetna inteligenca vplivala na podajanje snovi, preverjanja in na učenje z njeno pomočjo; pa tudi o etičnih vidikih, in sicer do kod jo lahko uporabljamo, da to ne bi bilo etično sporno.

 

16:30

Predavatelji:

Inovacije in trajnostni razvoj

Inovacija je podlaga vsakega gospodarskega napredka. Posebej v zadnjih letih, ko so na dnevnem redu Evropske unije in vseh njenih držav na prvem mestu teme trajnostnega razvoja in zelenih politik, je ta pojem še pridobil na svoji specifični teži. Inovacija pomeni biti v koraku s časom ali celo prehitevati čas z novejšimi in sodobnejšimi prijemi. To seveda prinaša dodano vrednost na več področjih. Prvo izmed teh je znanstveno področje, ki v različnih panogah ponuja stroki nove rešitve. Druga plat je čisto gospodarska, saj inovacija odpira nova kvalificirana delovna mesta. Tretji vidik je že omenjeni trajnostni razvoj. Inovacije zahtevajo investicije, to pa prinaša tveganja. Zato je pomemben tudi pravni okvir in birokratska prijaznost okolja, v katerem podjetja delujejo. Slovenija je pri tem majhno tržišče, ponaša pa se lahko z več podjetji, ki so razvila zelo konkurenčno poslovanje, tudi po zaslugi sposobnosti uvajanja in razvoja inovacije. Njihove izkušnje tudi v odnosu do sektorja »država« so zato zanimivo izhodišče za razumevanje tega pojma.

 

 

 

.

20:30

Koncert - Jet Black Diamonds

Stilsko neobremenjena rokenrol peterica Jet Black Diamonds je po letih drgnjenja šolskih klopi in izoblikovanja lastnega glasbenega izraza s svojim prvim avtorskim singlom Retro anorak iz leta 2021 konkretno opozorila nase. Kdo pa pravzaprav so? Prijatelji, sošolci iz Vipavske doline, ki so dali skupaj moči in talente, da bi ustvarjali nekaj kar bi jih veselilo in kar bi veselilo druge. Člani benda so Urban Koritnik (glavni vikal in kitara), Matej Kompara (bas in vokal), Matija Krigl (klaviature in vokal), Domen Lemut (kitara) in Maks Rozman (bobni).
Pesem Retro anorak je po lokalnem obnorela še vseslovensko občinstvo in kot Popevka tedna lanskega avgusta postala najbolj predvajana skladba na Valu 202. Nekaj mesecev pozneje so Jet Black Diamonds zavladali na tekmovanju študentskih skupin Šourock in poleg zmage odnesli še nagradi za najboljšega pevca in najboljšega bobnarja, nato pa postregli z novim singlom Še zadnjič. Tudi ta je postal Popevka tedna na Valu 202, zato ni čudno, da je kmalu sledila še nominacija za Zlato piščal za novince leta.

Nedelja, 3. september 2023

09:00

Sveta maša

10:15

Predavatelja:

Politične dileme Slovencev v Italiji in Avstriji

Slovenci v Italiji in Avstriji so v zadnjem obdobju dosegli več pomembnih volilnih uspehov, vendar volilna zakonodaja obeh držav ne nudi manjšinam zajamčenega zastopstva, kot ga uživata italijanska in madžarska manjšina v Sloveniji. Le za deželni svet Furlanije – Julijske krajine velja olajšava. Številčna razmerja in porazdelitev volilnih enot so taki, da je izvolitev v parlament možna le na listi nacionalne stranke, če se za to odloči njeno vodstvo. Podobno velja za koroški deželni zbor, medtem ko je za deželni svet FJK možen dogovor med slovensko in drugo listo. Odvisnost od tujih odločitev, razpršenost slovenskih glasov in demografsko nazadovanje pa vsakokrat ogrožajo slovensko zastopstvo. Ali so možne zakonske rešitve, kakšne so perspektive samostojnega političnega nastopanja, kako nagovarjati pripadnike narodnostno mešanih družin in večinsko prebivalstvo?

15:30

Podelitev 12. Peterlinove nagrade

16:00

Predavatelja:

Desnica in levica

Obstajata dva tradicionalna kriterija za razlikovanje med politično desnico in levico. Po prvem desnica teži k ohranjanju obstoječega, medtem ko levica teži k njegovemu preseganju. Po drugem kriteriju pa desnica daje prednost svobodi pred enakostjo, medtem ko levica priviligira enakost pred svobodo. Zaradi vzpona in propada totalitarizmov 20. stoletja, zaradi globalizacije, zaradi izbruha problematike trajnostnega razvoja in novih tehnoloških izzivov, kot je umetna inteligenca, ter še iz morebitnih drugih razlogov pa se tradicionalno razlikovanje med desnico in levico v zadnjih časih marsikje razblinja, tako da je po mnenju nekaterih mogoče celo zgodovinsko preseženo. Je res tako? Dva izmed najprodornejših slovenskih političnih mislecev bosta ponudila svoje poglede na to tematiko s posebnim ozirom na današnje evropske in slovenske razmere.